Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

De bevalling: wanneer bel je de verloskundige?

Onderstaande belinstructies zijn richtlijnen. Uiteraard kun je ons altijd bellen als je ergens ongerust over bent en graag met ons wilt overleggen.

Weeën

Beval je van je eerste kind dan bel je als 1,5 tot 2 uur lang sterke weeën hebt die je moet wegzuchten. Deze weeën komen om de 3-4 minuten. Een goede ontsluitingswee duurt gemiddeld 1 minuut. Ben je eerder bevallen dan bel je als je ongeveer een uur lang weeën om de 5 minuten hebt die je weg moet zuchten.

Vruchtwaterverlies

Als je denk dat je vruchtwater verliest, probeer dan wat op te vangen. Je hoeft niet te gaan liggen tenzij je daar instructies toe hebt gekregen. Als je ’s nachts vruchtwater verliest hoef je alleen te bellen als het vruchtwater groen of bruin is. Is het vruchtwater helder of rozig en heb je nog geen weeën, dan kun je wachten met bellen tot ongeveer 8.30u ’s ochtends. Overdag kun je altijd bellen. Als je vliezen gebroken zijn en je hebt geen weeën dan mag je geen tampons gebruiken, geen gemeenschap hebben en niet in bad. Onder de douche is geen probleem.

Helderrood bloedverlies

Als je helderrood bloed verliest, moet je altijd bellen. In de laatste weken van de zwangerschap kun je ook de slijmprop verliezen. Hierin zit vaak een beetje slijmerig helderrood of oudbruin bloed. Het verliezen van de slijmprop is niet een begin van de bevalling. Hiervoor hoef je niet te bellen.