Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Roken, alcohol en drugs

Roken

Als je rookt gedurende je kinderwens, duurt het langer om zwanger te raken en heb je een verhoogde kans op een miskraam. Niet alleen vrouwen hebben een verminderde vruchtbaarheid. Als je man rookt is de hoeveelheid zaadcellen in het sperma verminderd. Bovendien zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. Op het moment dat je zwanger wordt heeft het niet-roken veel positieve effecten op de ontwikkeling van het kind. Het advies is om op het moment van een kinderwens te stoppen met roken. Heb je hulp nodig met het stoppen met roken dan kun je de huisarts raadplegen.

https://youtu.be/uoxI4mTQEDU

Alcohol

Alcohol maakt minder vruchtbaar, dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. Een vrouw die regelmatig alcohol drinkt, heeft minder kans om zwanger te worden dan vrouwen die geen alcohol drinken. Al bij minder dan één glas per dag kan de kans 40% kleiner zijn. Bij mannen kan door alcohol het aantal zaadcellen afnemen, bovendien neemt het aantal afwijkende zaadcellen toe. Alcoholgebruik rondom de conceptie geeft een extra risico op een miskraam. Het is daarom aan te raden dat jullie beide geen alcohol gebruiken in de periode van de kinderwens.

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het is op dit moment onzeker hoeveel alcohol tot een probleem kan leiden. Wel is bekend dat alcohol soms al in kleine hoeveelheden schadelijk kan zijn. Er is dus geen veilige grens aan te geven. Lees hier meer informatie over de effecten van alcohol op de kinderwens en zwangerschap.

Drugs

Als er een kinderwens bestaat is het van belang dat zowel de vrouw als de man stopt met het gebruik van drugs. Dit geldt voor zowel softdrugs als harddrugs. Drugsgebruik vermindert de vruchtbaarheid en verhoogd de kans op een miskraam. Bovendien is er een verhoogde kans dat het ongeboren kind een aangeboren afwijking krijgt. Het advies is om al ruim voor de zwangerschap te stoppen met drugsgebruik. Als het moeilijk is om te stoppen, neem dan contact op met de huisarts.

Folders

Websites