Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Hielprik en gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte van jullie kind komt de screener om de hielprik uit te voeren. Het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing van deze ziektes kan schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling voorkomen of beperken. Daarom is het in het belang van de gezondheid van jullie kind dat jullie meedoen aan het onderzoek. De hielprik wordt nooit uitgevoerd zonder jullie toestemming!

 

Als de uitslag goed is, ontvangen jullie GEEN bericht! Als jullie binnen vier weken na de hielprik geen bericht hebben ontvangen, is de uitslag goed. Als er een afwijkende uitslag is gevonden, ontvangen jullie bericht van de huisarts.

 

Gelijk met de hielprik verzorgt de screener ook de gehoorscreening. Hierbij wordt een zacht dopje in het oor geplaatst waardoor een zacht geluid ratelt. Dit doet geen pijn. De uitslag van de gehoortest is direct bekend. Soms moet de gehoorscreening herhaald worden, dit zal de screener met jullie bespreken.

 

Folder

Folder Hielprik