Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Geboorteaangifte

Jullie kindje moet binnen 3 dagen aangegeven worden in de gemeente waar het geboren is. Bevat de drie-dagen-termijn een zaterdag en/of zondag? En is eerder aangifte doen niet mogelijk? Dan moet de aangifte de eerstvolgende werkdag gedaan worden. De geboorteaangifte wordt gedaan door één van de ouders. Ook kan het gedaan worden door een persoon die bij de geboorte aanwezig was indien de ouders zijn verhinderd. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee en een kopie van de akte van erkenning of naamskeuze. Als jullie getrouwd zijn dan is het trouwboekje voldoende.

Als jullie kindje geboren is in de gemeente Hoogeveen kan de afspraak voor de geboorteaangifte online gemaakt worden.
In het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg kan de geboorteaangifte op de kraamafdeling digitaal op een Ipad gedaan worden. Neem hiervoor wel je identiteitsbewijs en DigiD gegevens mee.
In het ziekenhuis Isala in Zwolle is een loket van de burgerlijke stand (geboorteloket) gevestigd. De verpleegkundige die bij de geboorte van jullie kindje aanwezig was, kan hiervoor een afspraak maken bij het geboorteloket (tijdens kantoortijden).
Ook is er de mogelijkheid om thuis digitaal aangifte te doen van de geboorte. Hiervoor krijg je van het ziekenhuis een verklaring mee. Indien wij de bevalling hebben begeleid wordt de geboorteverklaring toegevoegd onder je bestanden in het Zwangerenportaal.

Als de geboorteaangifte is geregeld dan is het verstandig om jullie kindje bij de verzekering aan te melden. Dit kan zodra je het BSN-nummer hebt ontvangen van de gemeente. Wettelijk is het verplicht dit binnen 3 maanden na de geboorte te regelen.