Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Foliumzuur

Wil je zwanger worden? Start dan alvast met foliumzuur!
Foliumzuur (vitamine B11) speelt al vroeg in de zwangerschap een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het kindje. Het verkleint de kans op een open ruggetje, een open schedel of open gehemelte en hazenlip. Deze zeldzame afwijkingen worden ook wel een neurale buisdefecten genoemd.

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd van vier weken vóór de bevruchting tot ten minste acht weken na de bevruchting 0,4 mg (400 microgram) foliumzuur per dag te slikken. In de praktijk betekent dit dat je begint met foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt en deze doorslikt tot de tiende zwangerschapsweek. Nieuwste inzichten over het gebruik van foliumzuur laten zien dat het gebruik ervan tot ten minste 16 weken een gunstig effect heeft op de zwangerschap.

Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de drogist of apotheek. In veel zwangerschapsvitaminen zit ook foliumzuur toegevoegd, deze kun je ook de gehele zwangerschap nemen.

Ook als het zwanger worden op zich laat wachten is het goed om foliumzuur te blijven slikken aangezien er geen risico is op een teveel aan foliumzuur bij deze dosering.

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Voor vrouwen met een kinderwens of voor zwangeren is het moeilijk om de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur alleen uit voeding te halen. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat je dagelijks een hoeveelheid van 560 gram broccoli moet eten.

Meer informatie: