Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

IJzertekort

Informatie voor zwangere vrouwen over ijzertabletten

Welke soorten ijzertabletten zijn er?

Zwangere vrouwen met een te laag ijzergehalte (bloedarmoede) kunnen kiezen uit twee soorten ijzertabletten: ferrofumaraat en ijzerbisglycinaat. Ferrofumaraat kun je via een recept krijgen van je verloskundige of arts. Afhankelijk van je zorgverzekering gaat dit meestal van je eigen risico af als je een eigen risico hebt. IJzerbisglycinaat kun je zelf kopen (rond 0,20 cent per tablet).

Wat zijn de verschillen?

Beide soorten ijzertabletten bevatten ijzer wat gebonden is aan een stofje. Ferrofumaraat is gebonden aan een zout en ijzerbisglycinaat aan een eiwit. De eerste is de meest bekende en wordt al jaren voorgeschreven aan zwangere en niet-zwangere vrouwen met een te laag ijzergehalte. IJzerbisglycinaat is nieuwer en is als vitaminesupplement vrij verkrijgbaar, maar is nog niet algemeen bekend als middel om te gebruiken bij zwangere vrouwen met een te laag ijzergehalte. Er is wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar de eisen voor het op de markt brengen van een supplement zijn lager dan voor medicijnen.

IJzerbisglycinaat heeft verschillende voordelen. IJzer dat gebonden is aan een eiwit wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen en daardoor heb je er minder van nodig. De dosering van ijzerbisglycinaat is dan ook een stuk lager dan die van ferrofumaraat. Daarnaast heeft ijzerbisglycinaat minder bijwerkingen. Ferrofumaraat geeft vaak vervelende bijwerkingen op de darmen, zoals obstipatie, misselijkheid, maagpijn en diarree. Vrouwen die ijzerbisglycinaat gebruiken hebben veel minder vaak last van bijwerkingen.

Welke tabletten werken het beste?

Uit 11 wetenschappelijke studies komt naar voren dat ijzerbisglycinaat over het algemeen net zo goed werkt als ferrofumaraat en minder vrouwen last hebben van bijwerkingen. Het is wel belangrijk na 4 tot 6 weken opnieuw je ijzergehalte te laten bepalen om er zeker van te zijn dat je ijzergehalte voldoende stijgt. Dat geldt voor zowel ferrofumaraat als voor ijzerbisglycinaat.

Waar kun je ijzer bisglycinaat kopen?

Ferrofumaraat kun je dus op recept krijgen. IJzerbisglycinaat is zonder recept verkrijgbaar en kan je zelf kopen.

In de Ecoplaza© kun je van Vitals© capsules kopen met 25 mg ijzerbisglycinaat.

Holland & Barrett© verkoopt capsules van 20 mg ijzerbisglycinaat van het eigen merk, en ook ‘Gentle Iron’ van het merk Solgar. Ook kan je bij Gezondheidswinkel Feijer in Hoogeveen terecht voor advies over producten met ijzerbisglycinaat.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van ijzertabletten?

Als je al een multivitamine gebruikt, let er dan op dat je geen ijzer in een multivitamine koopt, maar tabletten of capsules met uitsluitend ijzerbisglcyinaat. Toegevoegde vitamine C is geen probleem.

Neem om de dag 1 tablet of capsule in, bij voorkeur bij de maaltijd. Om het beter te kunnen onthouden is het handig om bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag een tablet in te nemen. Door om de dag een tablet te nemen, neemt je lichaam het ijzer effectiever op.

De opname van ijzer kun je bevorderen door ijzer in te nemen in combinatie met een vitamine C-bron, zoals fruit en groente. Zuivelproducten, koffie en zwarte of groene thee remmen juist de opname van ijzer. Als je de opname wilt bevorderen, kun je proberen deze middelen te vermijden 2 uur vóór tot 2 uur na de inname van ijzer. Op de website van het Voedingscentrum kun je vinden welke voedingsmiddelen daarnaast veel ijzer bevatten: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx.