De eerste dagen heeft praktisch iedere moeder wel last van gevoelige tepels. Dit komt door het uitrekken van het spierweefsel. De pijn moet na een paar dagen verminderen. Bij aanhoudende pijn moet het kind opnieuw worden aangelegd. Als het kind heeft gedronken terwijl hij verkeerd is aangelegd, ontstaan pijnlijke tepels en tepelkloven. De klachten worden meestal veroorzaakt doordat de tepel en tepelhof niet ver genoeg in de mond zijn gebracht of door een verkeerde voedingshouding.
Adviezen:
- Zorg dat je kind de tepel goed in de mond heeft. Bij goed aanleggen ligt de tepel veilig tussen de tong en het achterste gedeelte van het gehemelte. Wanneer dit niet het geval is; opnieuw aanleggen. Besteed veel aandacht aan het goed aanleggen, dit bespaart je tepelkloven.
- Probeer in verschillende houdingen te voeden.
- Begin met het voeden aan de minst pijnlijke kant en zodra de toeschietreflex werkt, het kind aan de pijnlijke kan aanleggen.
- Verdeel een druppel moedermelk over de tepel en laat dit indrogen (niet bij schimmelinfectie). Je kunt ook speciale tepelzalf gebruiken zoals bepanthen of purelan.
- Laat je tepels aan de lucht drogen, bijvoorbeeld tijdens het slapen.
- Soms kan een tepelhoedje een tijdelijke oplossing zijn. Hiermee zijn je tepels iets beschermd tijdens het voeden.
- Je kunt tepelbeschermers gebruiken tussen de voedingen.
- Ben je gevoelig voor schimmelinfecties of heb je het idee dat je kind spruw heeft? Laat dit dan behandelen via de huisarts. Spruw kan namelijk ook pijnlijke tepels of pijn tijdens het voeden veroorzaken.