Sommige vrouwen vinden het moeilijk te wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt en de bloeding weer ophoudt. In emotioneel en praktisch opzicht kan het vervelend zijn om te wachten op een spontane miskraam. Voor sommige vrouwen is dit een reden om eerder in te grijpen door een curettage te laten uitvoeren. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. De ingreep zelf duurt vijf tot tien minuten. Je krijgt een korte narcose en merkt dan niets van de ingreep. Als alle weefselresten zijn verwijderd houdt de bloeding vanzelf binnen een paar dagen op. Bij een curettage is er een kleine kans op een complicatie (perforatie of verkleving) waardoor verdere behandeling nodig is.
Voordelen
- Minder onzekerheid dan bij afwachten
- Minder verstoring van het normale leven.
Nadelen
- Een enkele keer komt een perforatie van de baarmoederwand voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven.
- Een andere weinig voorkomende complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te moeten ondergaan.
- Omdat je voor een curettage onder narcose gaat, moet je rekening houden met de gevolgen van de narcose zelf. Hierbij moet je denken aan misselijkheid en braken.
- Een zeer zeldzaam voorkomende complicatie is het ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder
Voor meer informatie hierover zie de website van de NVOG