Atje Klein Langenhorst - Bremer || Nienke Jansen - Pieper || Mirja Strijker - Oosterhuis

Vakantie en vliegen

Als je tijdens je zwangerschap op vakantie gaat, neem dan altijd je zwangerschapsgegevens mee. Dan heb je voor het geval er iets gebeurd alles bij de hand. Wanneer je ongerust bent kun je ons altijd bellen.
 
Wanneer je naar een land op vakantie gaat waarvoor je vaccinaties nodig hebt kun je het beste informeren bij de GGD of je de benodigde vaccinaties in de zwangerschap toegediend mag krijgen. Sommige vaccinaties mag je krijgen in de zwangerschap en zijn onschadelijk voor het ongeboren kind, maar van andere vaccinaties is de schadelijkheid niet bekend. Bedenk dus voordat je een vakantie boekt welke vaccinaties je nodig hebt en vraag na of dit kan. Bedenk ook van te voren hoe goed de verloskundige zorg op de plek van bestemming is in het geval je deze onverhoopt ter plekke toch nodig hebt.
Vliegen mag bij de meeste vliegmaatschappijen in het geval van een gezonde zwangerschap in ieder geval tot 32 weken, maar vraag dit altijd even na. Als zwangere heb je een iets verhoogd risico op trombose doordat de vaatwand slapper is en de grote baarmoeder en bloedstroom vanuit de benen belemmert. Zorg daarom dat je tijdens de reis af en toe even loopt en gaat staan en vooral ook goed blijft drinken. Wanneer je spataderen hebt doe dan steunkousen aan en zorg dat je gemakkelijk zittende kleding aan hebt. Waarschijnlijk heb je ook een zwangerschapsverklaring nodig (meestal vanaf 28 weken). Deze krijg je bij je eerste bezoek aan ons. Mocht je hiervan geen kopie meer hebben, dan kun je enkele nieuwe vragen. Wanneer je voor je vakantiebestemming een lange autoreis moet maken zorg dan dat je regelmatig even stopt en pauze neemt. Het is belangrijk om regelmatig even de benen te strekken en te bewegen.
Drink nooit water uit de kraan op je vakantiebestemming, maar koop flessen water in de winkel. Controleer altijd of de doppen van deze flessen nog niet eerder open zijn geweest. Eet ook geen rauwkostsalades in een restaurant in verband met versheid en hygiëne en vermijd softijs dat op straat verkocht wordt.